Aanpassen van ski- en snowboardschoenen

Optimaal skiplezier begint bij perfect passende skischoenen.

De skischoen is het belangrijkste verbindingsstuk tussen u als skiër en de ski.  Een goede aansluitende pasvorm zorgt ervoor dat iedere beweging en belastingwissel goed en snel doorgegeven wordt aan de ski’s. U moet zich in uw skischoenen comfortabel voelen en een volledige skidag kunnen doorbrengen zonder pijn en ergernis. 

Wij houden rekening met alle details, de bijzonderheden van uw voet, onderbeen, stand van knieën, benen en heup, buitenschaal van de skischoen, binnenschoen, zool en skisokken. Wij houden bij ons advies en analyse met al deze factoren rekening en bepalen gezamenlijk met u de juiste keuze en aanpassingen. 

Ik heb jarenlang ervaring opgedaan in Tirol in skiservices en testcentra en ben ook gecertificeerd als Snowsports Bootfitter and Stance Alignment!

Hasis Schistadl, dat was de sportwinkel in Sölden waar ik na het lesgeven de fijne kneepjes van onderhoud, service en bootfitting mocht leren. Inmiddels is deze “oud” trainer van het Duitse damesskiteam reeds met pensioen. Maar met trots kan ik zeggen dat er geen betere mogelijkheid was de fijne kneepjes direct van deze meester in de Alpen te mogen leren. In onze SkiCave hebben we de nieuwste apparatuur om uw skischoenen aan te passen en om custom vacuüm gevormde zolen te maken die 100% zijn aangepast aan uw morfologie en niveau. 

Hoe gaan wij te werk:

  • Intakegesprek: Welke type skiër of snowboarder bent u, welke soorten terrein prefereert u, wat is uw ervaring en niveau.
  • Biomechanische evaluatie: We meten en analyseren de morfologie en bewegingsmogelijkheden van voeten, onderbenen, knieën en heupgewrichten.
  • Metingen met podoscoop: Uw voeten worden exact opgemeten met behulp van een professionele podoscoop.
  • Advies en aanpassingen: We geven u een eerlijk en professioneel advies en maken voor u custom made inlegzolen, geschuimde binnenschoenen en/of de nodige aanpassingen aan uw buitenschaal of binnenschoen.

 

Custom vacuüm gevormde inlegzolen 

Uw voet is een zeer gevoelige sensor die via  uw voetzool een zeer ingenieus stelsel van zenuwen (ongeveer 70.000) activeert die effect hebben op uw spieren, beweging en balans in motion. Door de juiste zool neemt de stress op uw gewrichten, banden, zenuwen en spieren , veelal  de oorzaak van de meeste klachten en overbelasting in voet, knie en heupbereik, af.

Een custom vacuüm gevormde zool is één van de meest belangrijke onderdelen van uw set-up. Deze creëert extra comfort en stabiliteit. Een custom gevormde zool vermindert ook ongewenste beweging en wrijving en houdt de voet in de gewenste neutrale positie in de schoen tijdens het skiën. Uw voet wordt uitgelijnd met het oppervlak onder uw skelet zodat u een efficiënte houding krijgt. De voet zal door de inlegzool actief in zijn functie ondersteund worden in plaats van alleen maar statisch.

Omdat uw spieren van voet en tenen niet meer constant naar grip hoeven te zoeken worden uw voeten en benen minder moe. Ook omdat uw voet door minder druk van de sluitingen, niet meer geklemd zit, kunnen de spieren vrij hun werk doen om de ski’s te controleren.

Wij gebruiken de laatste nieuwe vacuüm materialen zodat we een zeer nauwkeurig product aangepast aan uw voet kunnen maken. Onze sportinlegzolen worden individueel en op maat aangepast aan de hand van onze meetresultaten en analyse van uw voeten. Ons doel is de individuele oplossing voor iedere sporter.

 

Custom geschuimde binnenschoenen

De binnenschoen is het deel van de skischoen dat meestal over het hoofd wordt gezien, maar is eigenlijk een zeer belangrijk deel van de schoen. De binnenschoen ondersteund de voet binnen de harde plastic schaal zodat de skiër tegen de harde schaal kan drukken zonder zich pijn te doen. Een standaard binnenschoen probeert dit te bewerkstelligen met behulp van verschillende dichtheden van mousse wat zou moeten werken voor alle soorten voeten. Een geschuimde binnenschoen heeft een andere benadering hierin. Net zoals een maatpak een geschuimde binnenschoen maken we ter plaatse volgens uw specifieke maten. Hierdoor onstaat een comfortabele binnenschoen exact naar de vorm van uw voet.

Geschuimde binnenschoenen leveren we in drie unieke modellen voor alle soorten voet,  kuitvormen en skiniveau’s. Een geschuimde binnenschoen is de meest acurate manier om een eind te maken aan koude, pijn en miserie van niet goed zittende skischoenen en het plezier te ontdekken wat het skiën ons geeft. Bootdoc schuim binnenschoenen passen in alle merken en modellen skischoenen.

 

Custom modificatie van uw buitenschaal

Een skischoen is gemaakt om te skiën en is altijd een compromis tussen controle, directheid en comfort.

Na een juiste evaluatie en fundering in de vorm van skisok en custom inlegzool wordt de skischoen aangepast. Zelfs bij de high performance skischoenen is het niet nodig dat u de dag met pijn moet doorbrengen. We starten met het evalueren en situeren van probleemplekken zodat we een schoen creëren die u een hele dag met plezier kunt dragen.

We stabiliseren de voet in de skischoen en passen de buitenschaal aan volgens de exacte vorm van uw voet.

Frezen en stretchen

Skischoenen hebben een buitenschaal en binnenschoen welke zijn gemaakt op een mal voor de gemiddelde vorm van voet en kuit. Maar ondanks dat een gemiddelde ontstaat uit onderzoek van duizenden voeten, zijn er nu eenmaal zeer weinig mensen die exact die gemiddelde voet hebben.

De schaal kan worden aangepast aan uw voet. Bij sommige schoenen kan de schaal worden verwarmd en uitgedrukt om beter aan te sluiten aan de persoonlijke vorm van de eigen voet en of kuit. Bij andere schoenen wordt de schaal uitgefreesd met een speciale carbide frees.

Uitlijnen kanting en balans

U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat de bouw van mensen niet altijd ideaal is voor de skisport. Bij vele mensen is de geometrie van heupen, benen en enkels niet volgens het ideaalbeeld voor te skiën. Ideaal is wanneer de skiër in een neutrale positie staat met het gewicht gelijkmatig over beide voeten verdeeld. Op de sneeuw betekent dit, dat men de ski’s met het belag vlak op de sneeuw kan laten glijden en met minimale en symmetrische bewegingen van de knie deze bewegingen zonder afwijking kan doorgeven  op de kanten van de ski’s,  om te carven, een bocht in te zetten of gecontroleerd te rutschen.

Maar voor de meesten is dit niet het geval. Wanneer men dan probeert in een neutrale positie te staan, is het grootste deel van het gewicht door de lichaamsbouw  op de binnen of buitenkant van de voeten. Dit probleem kan zich concentreren op één voet, beide voeten of op de binnen- of buitenkant van de voet(en). Op de sneeuw betekent dit, dat de ski met een bepaalde kant dieper in de sneeuw gaat wanneer men in de gedachte neutrale positie skiet. Hierdoor is het moeilijker de ski te controleren en moeten we de knie over een grotere afstand bewegen om deze kanting te compenseren.

Het middelpunt van het kniegewricht moet exact boven het centrum van de ski staan wanneer deze vlak op de sneeuw staat. Wanneer dit niet zo is zal men tijdens het skiën moeten compenseren en wordt de skiër geforceerd een onnatuurlijke positie aan te nemen om de ski’s te controleren. Niet alleen de kampioenen onder ons maar vrijwel iedere skiër zal meer vooruitgang boeken op juist uitgelijnde skischoenen. Dit is geen magie of wonder; het is de juiste biomechanische en technische engineering. Dit kan gemeten worden, gedemonstreerd en gecorrigeerd.

Na een vakkundige ski boot canting staan beide ski’s vlak of slechts lichtjes op de binnenkanten zodat je in een neutrale gebalanceerde positie op de sneeuw staat.

Aanpassen stijfheid van de skischoen

Mocht uw aangekochte skischoen te hard of te zacht zijn, dan kunnen we dit voor u aanpassen om zo voor uw gewicht en skistijl de juiste flex te creëren. 

Bescherming scheenbenen

Deze pads,  die  tussen de tong en scheenbeen worden aangebracht,  voorkomen en verminderen pijn veroorzaakt door druk, blaren, bleinen en wrijving van de tibia op de tong van de skischoenen. De pads zijn anti-allergeen zodat ze ook rechtstreeks op de huid gedragen kunnen worden. 

Ook hebben we foam tongen. De standaard tong van de binnenschoen wordt vervangen door een custom volledig op maat geschuimde tong die exact de vorm van uw scheenbeen heeft. Hierdoor wordt de druk exact verdeeld over het gehele scheenbeen en worden drukpunten geëlimineerd.”

 Smile tijd voor te testen in beweging

Wanneer de buitenschaal, binnenschoen en zooltjes op maat zijn gemaakt, is het tijd om alles uitgebreid te testen. De eerste tests kunnen uitgevoerd worden op onze simulators en ook in de nabijgelegen skihal.

Wanneer na het testen of na enkele dagen gebruik blijkt dat er toch nog pijnlijke punten zijn, dan passen we de schaal, binnenschoen of – zool verder aan zodat de skischoen zo comfortabel als mogelijk wordt. U krijgt bij ons pasgarantie zodat u kosteloos kunt terugkomen tot u 100% comfort fit heeft in uw schoen.

Hebt u elders skischoenen gekocht welke niet ideaal blijken voor uw voet of skistijl? Wij hebben zeker voor u een antwoord en oplossing. Maak een afspraak en kom naar ons en samen vinden wij voor u de beste oplossing.

Enkele tips voor de juiste fits:

Neem een uurtje de tijd!
Plan voldoende tijd om de juiste skischoen te vinden. In de loop van de dag zetten uw voeten uit, net zoals tijdens de skidag. Dit werkt zich uit op de pasvorm, houd hier rekening mee. Wij vinden het belangrijk aanpassingen aan de ski- en snowboardschoen in alle rust te kunnen analyseren en maken daarom met u graag een persoonlijke afspraak.

Neem uw oude skischoenen mee.
Aan de hand van uw oude skischoenen kunnen wij veel over uw houding op de ski’s aflezen.

De juiste sokken zijn belangrijk.
Ook ski- en snowboardsokken moeten perfect passen en aan uw skistijl aangepast zijn.
Vouwen in de sokken veroorzaken pijnlijke plekken. Versterkingen op de juiste plaats dempen en beschermen tegen pijnlijke plekken en blessures! Wij hebben in onze workshop een uitgebreid gamma van zelf geteste ski- en snowboardsokken.

Instellen kanting
Door het juist instellen van de kanting aan de skischoen worden natuurlijke afwijkingen aan de “bewegingsassen” van de skiër zoals O- of X- benen gecorrigeerd. De skiër komt dan neutraal op de ski’s te staan.

Inlegzolen
Een goede individueel aangepaste inlegzool is een belangrijk onderdeel voor een ski- en snowboardschoen. Dankzij persoonlijk aangepaste inlegzolen kan men corrigeren en extra ondersteunen. Ook hebben we verwarmbare inlegzolen zodat koude voeten tot het verleden horen.

Flex
Iedere skischoen heeft zijn specifieke hardheid. Wij kunnen naar uw wensen de flexibiliteit van uw bestaande skischoen aanpassen.

Uitdrukken buitenschaal
Via het deskundig verwarmen van de buitenschalen van de skischoen kunnen we deze uitdrukken en vervormen. Hierdoor kunnen we deze exact aanpassen aan uw voet en drukpunten elimineren.

Frezen buitenschaal
Raceschoenen zijn van een extra harde kunststof gemaakt. Deze kunnen deskundig uitgefreesd worden zodat drukpunten weggenomen worden.

Polsteren
Dankzij het custom aanpassen van de schoen met de juiste foam op de juiste plaats kan de schoen beter aangepast worden op plaatsen waar deze te ruim zit of te veel speling heeft.